Bulgaristan‘ın başşehri Sofya‘nın Memleketler arası Fuar Merkezi’nde (IFC) açılan Milletlerarası Otel, Restoran ve İkram Ekipmanları Fuarı kapsamında düzenlenen “GastronomiX” Gurme Fuarı’na katılan Türk şeflerin sunumları, ziyaretçiler ve öbür iştirakçi şefler tarafından ilgi gördü.
Dünya İslami Şefler Birliği (WICS) Genel Lideri Şef Öner Çulfaz, fuarda yaptığı “Lezzetlerin Kavşağı Türkiye” başlıklı sunumunda, Osmanlı‘dan hatıra kalan “mutancana” isimli yemeğin tarihçesini ve hazırlanışını anlattı.
200 yılı aşkın geçmişe sahip mutancananın, Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethinden evvel askerlerine yedirdiği yemeklerden biri olduğunu kaydeden Çulfaz, AA muhabirine, “Mutancananın içinde ekşi, tatlı, kuru yemişlerin olduğu için bu yemeği yiyene daha çok dinçlik verildiği görülmüştür.” dedi.
Osmanlı mutfağının izafi olarak yağlı olduğunu lakin her bir yemeğin belli bir beslenme gayesine nazaran hazırlandığını belirten Çulfaz, “Biz sunumumuzda mutancana yaptık ve fuarda bulunan herkesin övgüsünü aldık. Ne keyifli bize ki bu türlü bir ecdadın torunlarıyız. Ne memnun bize ki bu türlü bir Cumhuriyetin çocuklarıyız.” diye konuştu.
Türk mutfağını dünyaya tanıtma misyonu
Türk mutfağını dünyaya tanıtma misyonunu onurla sürdürdüklerini söyleyen Çulfaz, ” Bulgaristan‘da Türk mutfağına nitekim çok büyük bir ilgi var. Türkiye’nin yemek kültürü yüksek bir ülke olduğunu burada da görmüş olduk. Dünyanın çeşitli ülkelerinde Türk mutfağını tanıtıyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla da profesyonel bir halde tanıtmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
Çalışmalarına Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık’ın verdiği dayanağın altını çizen Çulfaz, “Büyükelçi Uyanık, bizimle ‘Coğrafya bir yazgıdır, baht bir kültürdür, kültürse bir yemektir’ biçimindeki görüşlerini paylaştı.” dedi.
Bulgaristan’da Türk mutfağının değeri
Sunumlarda Şef Çulfaz’a eşlik eden, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı Öğretim Vazifelisi Zeynep Ceren Akkök, Türk mutfağının Bulgaristan’da son derece tanınan ve değerli olduğunu vurguladı.
Bulgaristan’da Türk mutfağına çok değer verildiğini gördüklerini aktaran Akkök, “Bu, bizi çok keyifli etti. Birtakım bölgelerde kimi restoranlarda bilhassa Türk mutfağının tanıtımına ve dahil edildiğini öğrendik.” dedi.
Gurme fuarın devamında “helva-i hakani” tatlısının tanıtımını yapacaklarını belirten Akkök, “Yine bunun da bir kıssası var doğal ki. Türk mutfağının ve Osmanlı mutfağının her eserinin bir öyküsü olduğu üzere. Yeniden hikayemizle bir arada buraya gelen halka tatlımızı sunacağız.” diye konuştu.
Fuarda ziyaretçiler ve iştirakçi şefler, Türk şeflerin sunumlarını ilgiyle takip etti.
Uluslararası Otel, Restoran ve İkram Ekipmanları Fuarı kapsamında düzenlenen, dünyanın önde gelen şeflerinin katıldığı “GastronomiX” Gurme Fuarı 21 Şubat’a kadar ziyarete açık olacak.