Bu lise, aşçılık alanında memleketler arası tecrübe sunuyor
ELAZIĞ – Elazığ Şehit Mehmet Öter Turizm Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi, donanımlı atölyeler ve yurtdışı projeleriyle öğrencilerine aşçılıkta küresel meslek fırsatları sağlıyor.
Elazığ Şehit Mehmet Öter Turizm Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi, 2008 yılından bu yana turizm bölümüne kaliteli elemanlar yetiştiriyor. Okul, bilhassa yiyecek ve içecek hizmetleri alanında eğitim verirken, öğrencilere aşçılık üzere farklı kollarda uzmanlık kazandırıyor. Okul Müdürü Sadrettin Bayram okullarında konaklama, seyahat ve yiyecek-içecek hizmetleri üzere alanlarda öğrenci yetiştirdiklerini gayelerinin öğrencileri hem yurtiçinde hem de yurtdışında aranan profesyoneller haline getirmek olduğunu söyledi. Bayram, “Okulumuz, 2008 yılında eğitim öğretime açıldı. O günden bugüne turizm kesimine aranılan eleman yetiştirmeye çalışıyoruz. Okulumuzda konaklama ve seyahat hizmetleri alanı ile yiyecek ve içecek hizmetleri alanı bulunmaktadır. Yiyecek ve içecek alanında görüldüğü üzere mutfak alanında bilhassa aşçılık kısmında öğrenci yetiştirmeye çalışıyoruz. Vilayetimize ve ülkemize yönelik önemli çalışmalar yürütüyoruz. Yurtdışı projeleri ile öğrencilerimizi desteklemeye çalışıyoruz. Yetişen öğrencilerimizi turizm kesiminde aranılan eleman pozisyonuna getirmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimizin düzgün bir iş bulabilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Derslerin çoğunluğunun uygulamalı olduğunu belirten yiyecek içecek kısmı öğretmeni Süreyya Acar, ” Öğrencilerle ağır bir uygulama derslerimiz oluyor. Bütün günümüz daha çok mutfakta geçiyor. Fırıncılık, pasta ve ana meslek dersleri üzere farklı alanlarda çalışmalarımız var. Ağır bir öğretim programımız var” diye konuştu.
Okulda sağlanan imkanlardan ötürü memnuniyetini lisana getiren öğrencilerden Baran Arda, “Burada bize sundukları imkanlardan ötürü müdürümüze ve eğitimlerinden ötürü öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum. Burada donanımlı bir atölyede yaptığımız derslerde uygun eğitimler alıyoruz. Hollanda ve Antalya üzere yerlerde stajlar yaptım” halinde konuştu.
Öğrencilerden Sait Ortaç ise “Donanımlı atölyelerimiz var. Atölyelerimizde alanımızla alakalı hoş eğitimler alıyoruz. Onun yanı sıra yurtdışı projelerimiz var. Alanımızla alakalı yeniden eğitimler alıyoruz. Lisan derslerimiz var. Üç farklı yabancı lisan öğrenmemiz için eğitimlerimizi alıyoruz. Maksadımız ileride dünyada aranılan bir aşçı başı olmak” dedi.
Yurtdışındaki eğitim fırsatlarından faydalanarak Kore’ye gittiğini belirten aşçılık kısmı öğrencilerden Sudem Kaya, “İşimi severek yapıyorum. Ayrıyeten okulumuzda yurtdışı projeler de mevcut. Yurtdışını görmek, gezmek büyük hayalimdi. Üç aylığına Kore’ye eğitim almaya gittim. Ayrıyeten burada öğrendiğimiz yemekler günlük hayatımızda da çok yardımcı oluyor. Korece lisanını geliştirebilirsem yurtdışına çıkmayı planlıyorum” diye konuştu.